Sander Liiva

„Toit on elu lahutamatu osa ja oskuslikke tehnolooge on alati tarvis!“ 

Tubli üliõpilane Sander Liiva tudeerib Eesti Maaülikoolis veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis toiduainete tehnoloogiat. Käsil on tal kolmas ehk viimane bakalaureuseõppe aasta. Toiduainete tehnoloogia erialapraktika teise osa otsustas ta läbida Maag Eesti AS-ile kuuluvas Talleggi tootmisüksuses Tabasalu külje all. 

Sandri sõnul hõlmas mitmekülgne praktika nii liht-, abi- kui oskustöid ja praktikakoha valik sai määravaks tänu kursusekaaslasele, kes oli varem ise Talleggis praktikal olnud ja kel jagus ettevõtte kohta vaid kiidusõnu. Lisaks ei salga ta, et armastab isegi kanalihast valmistatud söögipoolist ja oli Talleggi ja Rakvere brändidega varasemalt tuttav. „Rakvere lihatööstusega olen kokku puutunud, seda samuti tänu kooliõpingutele. Talleggi tootmisest mul eelnev teadmine puudus, oli suureks üllatuseks et seal nii palju inimesi töötab ja kui suur ettevõte tegelikult mõõtmetelt on,“ ütleb Sander, kes oma erialavalikul lähtus eelkõige sellest, mis tänapäeval aktuaalne ja seega polnud otsuse langetamine tema jaoks keeruline. „Toit on elu lahutamatu osa ja oskuslikke tehnolooge on alati tarvis!“ Talleggi valikust on tema isiklikeks lemmikuteks fitness fileed sidruni ja ürtidega ning BBQ pooltiivad. 

Talleggis oli vastuvõtt soe ja sõbralik. „Poleks osanud paremat oodata. Inimesed olid rõõmsameelsed ja jutukad, valmis igasuguste küsimuste puhul abi osutama. Väga tore oli Talleggi tootearendaja, kes õpetas, et töö tuleb teha organiseeritult lihtsaks, nii kukuvad asjad paremini välja,“ iseloomustab Sander töökeskkonda ja nendib, et nägi ning õppis väga palju. „Minu praktika oli natuke eriline selle poolest, et olin nõus läbi tegema kõik tootmisetapid alates tapamajast kuni toote pakendamiseni. Kahjuks oli praktikaperioodi pikkuseks vaid 4 nädalat ja selle ajaga igat nüanssi selgeks ei saanud – seda enam on põhjust tagasi tulla.“ Ta meenutab, et alguses oli üksuses keeruline orienteeruda, kuna ettevõte on suur ja inimesi palju. „Õnneks olid mul väga abivalmid ja töökad juhendajad, kes andsid juhtnööre hakkama saamiseks. Tegelikult midagi keerulist ei olnud, kõik on õpitav. Võrreldes eelmiste praktikakogemustega oli praktika Talleggis kindlasti teistsugune.“ 

Sandri sõnul olid 160 tundi kestnud praktika ülesanded iga päev erinevad ning praktikapäevad kaheksatunnised. „Käisin näiteks suitsumarinaadi osakonnas pakendamas ja siis eeltöötluses kanamaksa puhastamas ning lihakehasid kontrollimas. Igapäevased ülesanded hõlmasid ka tabelite täitmist. Päev algas alati kell 8:00 ja esimese asjana asusin kohe abisse kas mõne tootmisliini juurde või leiti mõni muu jooksev ülesanne. Pauside ajal käisin juhendajatega juttu ajamas ja erinevaid erialaseid küsimusi esitamas. Mõned tunnid enne päeva lõppu läksin tehnoloogide kontorisse ja olin abiks kas numbrite kokkulöömisel või paberite täitmisel ja ärapaigutamisel.“ 

Kõige eredamalt on Sandril meeles üks päev, mil ta pidi transpordilt tulnud kanasid liinile riputama. „Vot see oli kogemus kogu eluks. Kindlasti ei lähe meelest ka inimesed, kellega praktika vältel kokku puudusin. Minu jaoks oli üllatav kui lihtsalt info erinevate struktuuriüksuste vahel liigub, olgu selleks kas lihtne telefonikõne või suuline infovahetus. Imestust tekitas ka see kuivõrd automatiseeritud on tänapäevane toiduainetööstus. Mõne liini ääres on näiteks üksainus ekraan ja paar inimest, kes kogu seda „rongi“ juhivad,“  meenutab ta ja ütleb, et sai kindlasti targemaks ka tootmise planeerimise osas. „Tulevad tellimused, mille järgi pannakse paika liinide töö. Enne praktikat ei olnud mul ettekujutust kuidas suure ettevõtte tootmise juhtimise välja näeb.“ Kogemuse võrra rikkamana on tema plaan tulevikus mõnes toiduettevõttes tehnoloogina töö leida, ülesandeks tööstuslike protsesside hingeelu teadmine ja tundmine. „Mind motiveerib pidevalt ja kiiresti arenev toiduainetööstus, see on minu jaoks huvitav. Näen oma õppejõudude pealt kuidas nad on teistsuguse generatsioonina üles kasvanud, toona nägi toiduainetööstus välja hoopis erinev sellest, mida reaalne tipptasemel ettevõte täna endast kujutab. See omakorda motiveerib mind veelgi rohkem,“ selgitab ta. Väljaspool kooli tegeleb Sander peamiselt koolitööde, jõusaalis käimise ja puhkamisega. Ja kes teab, võib-olla näemegi teda peatselt Talleggis ametis?