Väikesed kanasüldid

u. 8
Retsept: Britt Paju, Foto: Britt Paju

Koostisosad

3 (u 600 g) Eestimaine broilerikints
2 väiksemat porgandit
1 väiksem pastinaak
1 sellerivars
1 sibul
2 sl külmutatud herneid
2 sl (10 lehte) želatiini
1 loorberileht
5 tera pipart
1-1,5 sl soola
Paar tüümianioksa ja -lehti
U 1,5 l vett

Valmistamine

Pese kanakintsud, lisa niipalju vett, et kana oleks kaetud ja paari sõrmepaksuse jagu jääks ruumi pealegi. Lase keema tõusta ja riisu vaht. Alanda kuumust, nii et vesi potis vaid kerelt väreleks ja lisa tükeldatud ent koorimata sibul, tükeldatud sellerivars ja 1 tükeldatud porgand. Keeda vaiksel tulel 1,5 tundi. Tunni aja möödudes lisa loorber, mõned tüümianioksad ja pipar. Kui aeg on täis, siis maitsesta vedelik soolaga ja kurna. Eemalda kanakintsudelt nahk ja kondid ning haki liha peeneks. Koori porgand ja pastinaak ning lõika viiludeks või tõmba enne apelsinikoorijaga mööda juurviljade külgi sooned – nii saad lillekujulised viilud. Keeda viile keskmisel kuumusel puljongi sees u 7-10 minutit, kuni need on pehmenenud. Lisa herned ja lase korraks keema tõusta. Kurna ja jäta köögiviljad ootele. Pane želatiinilehed külma vee sisse paariks minutiks paisuma, pigista liigne vedelik välja ja sulata želatiin kuumas puljongis. Tõsta ramekinide või muude väiksemate vormide põhjale veidi puljongit ja lase kas sügavkülmikus või külmikus paari minuti jooksul tarduda. Sega hakitud kanaliha sooja puljongiga. Jaga vormidesse pastinaagi- ja porgandiviile, tüümianilehti ja herneid ning tõsta juurde puljongi-lihasegu. Lase külmikus järgmise päevani tarduda. Serveerimiseks kummuta süldid vormidest välja. Kui see ei taha õnnestuda, pista vorm korraks sooja vette ja proovi uuesti.