Quiche spargli ja suitsukanaga

8
Retsept: Britt Paju

Koostisosad

Põhi:
125 g nisujahu
125 g kaerajahu
125 g külma võid
1 tl soola
1 muna
2-3 sl külma vett

Täidis:
1 porru alumine hele osa
u 10 sparglit
1 Talleggi suitsukana rinnafilee
2,5 dl toidukoort 20%
4 muna
100 g juustu
1 sl kappareid
1 sl hakitud värsket tilli
soola, pipart
veidi võid praadimiseks

Valmistamine

Taina valmistamiseks sega lauamikseri abil jahud, sool, muna ja külm tükeldatud või. Lisa vesi ja sega veel, kuni saad ühtlase tainapalli. Patsuta see kokku, mässi köögikilesse ja aseta tunnikeseks külmikusse. Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuselt lahti ja tõsta võiga määritud u 24 cm läbimõõduga küpsetusvormi. Tasanda ääred ja toksi tainas vormi põhjas kahvliga auguliseks, et see hiljem paremini läbi küpseks. Tõsta vorm koos tainaga u 10 minutiks sügavkülma, et tainas küpsemisel paremini oma kuju säilitaks. Põhja eelküpsetamiseks kuumuta ahi 200-kraadini, kata pirukas küpsetuspaberiga ja lisa raskuseks kas spetsiaalsed keraamilised küpsetuskuulid või vanemast pakist kuivatatud ube, herneid või riisi. Lase 15 minutit ahju keskmises osas küpseda. Eemalda raskus ja paber ning küpseta veel 5 minutit või kuni tainapõhi on kergelt jumekas.
Täidise valmistamiseks lase potis vesi keema. Eemalda sparglitelt alumine puine osa ja pane sparglid 1 minutiks keema. Tõsta need peale seda kiirelt jääkülma vette – nii säilitab spargel ka küpsemisel kena rohelise värvi. Kuumuta hakitud porrut pannil või sees minuti –paari jooksul, kuni see on pehmenenud ja tõsta tainapõhjale. Jäta u 7 kenamat sparglivart piruka kaunistamiseks, tükelda ülejäänud ja tõsta pirukale koos tükeldatud kanalihaga. Klopi kokku munad ja koor, maitsesta soola ja tilliga ning sega sekka juust. Kalla täidis vormi. Tõsta peale järele jäänud sparglid, mõned tükid suitsukana ja kapparid ning küpseta pirukat ahju alumises osas 180-kraadi juures u 30-35 minutit või kuni täidis on tahenenud ja kerge jumega. Lase enne lahti lõikamist pirukal kas täielikult või vähemalt 45 minutit jahtuda, et sisu korralikult taheneda jõuaks.