Kana-kruubisupp seentega
Koostisosad
2 Eestimaine broilerikoib
1 sellerivars
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 porgandit
1-2 keskmist kartulit
200 g kukeseeni või muid metsaseeni
100 g kruupe
80 g lehtkapsast
0,5 tl kuivatatud tüümiani
1 loorberileht
4-5 pipratera
tilli
soola-pipart
veidi õli
Valmistamine
Selle supi jaoks saad puljongi valmis keeta kasvõi eelmisel päeval. Ahjus röstimine annab sellele veidi tugevama maitse, mis kruupide ja seentega hästi klapib. Või kasuta supi valmistamisel hoopis kvaliteetset valmispuljongit ja näiteks eelmisest päevast järele jäänud ahjukana jääke. Kui soovid, et kruubid kiiremini valmis saaksid, võid neid eelnevalt u 30 minutit vees leotada.
Tee kanakoibadele noaga kerged lõiked, tükelda 1 porgand, seller ja sibul ning tõsta kõik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lisa 1 küüslauguküüs ja nirista peale veidi õli. Pruunista segu 220-kraadises ahjus u 30 minuti jooksul. Seejärel vala pannisisu suuremasse potti, vala peale u 2l külma vett või niipalju, et potisisu oleks kaetud. Kuumuta keemiseni ja eemalda vahukulbiga vaht kui seda peaks tekkima. Alanda kuumus, nii et potisisu vaid veidi väreleb, lisa loorber ja paar pipratera ning lase u 45 minutit puljongil podiseda. Kurna. Eemalda kanakontidelt liha, tükelda ja jäta ootele.
Loputa ja kurna kruubid, tükelda seened ja porgand ning haki küüslauk peeneks. Kuumuta potipõhjas või pannil rasvaines porgand, seened ja küüslauk koos tüümianiga u 5 minuti jooksul ja lisa ka veidi soola. Lisa kruubid ja kuumuta veel veidi. Vala segule u 1 l puljongit ning lase keema tõusta. Seejärel alanda kuumust ning lase kaane all vaikselt u 20 minutit podiseda, kuni kruubid juba pehmenema hakkavad. Lisa tükeldatud kartul ja keeda veel u 10 minutit. Lõpuks sega supi sisse kana ja rootsudest puhastatud ja suupärasteks tükkideks rebitud lehtkapsas ja lase korraks veel keema tõusta. Maitsesta supp soola-pipra ja tilliga ning serveeri.