Glögikana

4
Retsept: Britt Paju, Foto: Britt Paju

Koostisosad

1 Eestimaine broiler
2 dl glögi
1 sibul
1 küüslauguküüs
3 sl õli
1 sl Worcesteri kastet
1 sl soola
5 musta pipra tera
Paar loorberilehte
Paar värsket rosmariinioksa
Ahjuköögiviljad:
200 g rooskapsaid
200 g maapirne
500 g kartuleid
2 küüslauguküünt
soola-pipart

Valmistamine

Viiluta sibul ja küüslauk, lisa sool, pipar, ürdid, glögi, õli ja Worcester suuremasse kaussi. Tõsta kana saadud marinaadi ja hõõru korralikult nii seest kui väljast. Kata kauss köögikile või kaanega ja tõsta 12 tunniks külmikusse. Vahepeal käi kana keeramas, et see ühtlaselt maitsestuks. Tõsta kauss vähemalt 1 tund enne küpsetama asumist toatemperatuurile. Kuivata kana majapidamispaberiga ja täida marinaadi jäänud sibula- ja küüslaugutükkide ning ürtidega. Kinnita kana koivad kööginööriga või tee lõiked kana saba lähistel asuvatesse naharibadesse ja suska koivad risti saadud avaustest läbi. Küpseta ahjupannil 180-kraadises ahjus u 1 h ja 15 minutit või kuni noaga kana kintsuosa torgates on sealt eralduv vedelik läbipaistev. Samal ajal kui kana küpseb koori ja tükelda kartulid ning maapirnid (säilita neid kuni pannile valamiseni külmas vees, muidu võivad mõlemad, aga eriti maapirn, oma värvust muuta). Umbkaudu pool tundi enne kana valmimist vala köögiviljad ahjupannile kana juurde, maitsesta ja sega läbi. Puhasta ja poolita rooskapsad, vala keevasse vette ning keeda paar minutit. Kurna ja lisa samuti ahju teiste köögiviljade juurde kui kana valmimiseni on jäänud nii 15 minutit. Lase kanal peale ahjust välja võtmist 10 minutit puhata, seejärel tõsta koos köögiviljadega serveerimisvaagnale.