Priit Kõrgmaa
„Uute asjade katsetamine ja juurutamine on põnev,“ teab toidutehnoloog Priit Kõrgmaa
Toidutehnoloog Priit Kõrgmaa töös on nii rutiini kui jooksvate probleemide lahendamist, mistõttu on iga tööpäev erinev. Toiduhuvilisena leidis ta oma tee kiirelt ülikoolis vastavale erialale, mis tagas talle huvitava ja pidevalt muutuva töö Maag Eesti AS ridades.
Priit on ettevõttes töötanud nüüdseks ligi 7 aastat (seisuga märts 2025), kusjuures enne toidutehnoloogi ametikohale asumist töötas ta meie juures tootearendajana. „Ülikooliõpingute ajal töötasin alguses kinnisvara korrashoius (muruniitmine, lume koristamine, jms), seejärel tegin Talleggis erinevaid praktikaid ja töötasin poole kohaga ka tootmises, peale seda aga töötasin mõned kuud kodumaises ettevõttes LaMuu, kus valmistasin hoopis jäätist. Huvi toidu vastu tekkis mul juba varakult, just seetõttu otsustasin minna seda ka ülikooli õppima ja sealt edasi juba erialasele tööle,“ räägib Priit. „Talleggist kui brändist olin varem kuulnud ja teadsin isegi seda, et tegu on ainsa kodumaise kanalihatootjaga. Olin siin ülikooliajal praktikal ja töötasin ka Talleggi tootmises, seega oli ettevõttesse tööle tulek väga loogiline valik – kui nägin, et Tabasalu tootmisüksusesse otsitakse tootearendajat, kandideerisin kohe ja osutusingi valituks.“
Kõige huvitavam on pidevalt muutuv töö
Priit ei oskagi kohe öelda, kas töösse sisseelamine oli kerge või pigem raske. „Sellega on nii ja naa, loomulikult oli kergem, kuna teadsin juba majas olevaid inimesi ja tootmist. Keeruline oli aga alguses tootearendaja igapäevatööga ühte rütmi saada, eriti kuna Tabasalus olin ma selle ameti peal üksi – kõik teised tootearendajad olid Rakvere lihatööstuses. Minu igapäevatöös on rutiinseid asju nagu kokkuvõtvate tabelite täitmine, toodete degusteerimine, tootmise jälgimine, jne. Siiski, suure osa moodustab ka erinevate tekkinud probleemide lahendamine, uute asjade katsetamine ja nende juurutamine,“ mõtiskleb ta ja lisab, et kõige raskem on tegeleda probleemidega, mis ei sõltu sinu enda tegevusest. Kõige huvitavamaks peab Priit oma töö puhul pidevat muutumist – kus saab midagi ümber teha, paremaks ja efektiivsemaks. „Mulle meeldib, et töö ei lähe liiga üksluiseks, sest kui töö väga rutiinseks läheb, hakkab mõne aja pärast igav. Päris igaüks toidutehnoloogiks ei sobi ja lisaks erialasele haridusele ning kogemustele peab tehnoloog olema hea suhtleja, külma närvi ja kiire mõtlemisega. „Peab oskama erinevate inimestega suhelda, suutma vajadusel kiirelt otsuseid vastu võtta ja hiljem enda tehtud otsuste eest ka vastutada. Oma vigasid peab tunnistama, kuna tihti on seda teha lihtsam kui asju varjata.“
Kokkab perele ja sõpradele
Priidule meeldib Talleggi tehase töökeskkond, mis on tema sõnul väga hea ja inimesed on toredad. „Olen siin õppinud palju, alates erialastest oskustest kuni inimestega suhtlemiseni. Meeskond on kokkuhoidev, üksteist aidatakse ja teineteisega arvestatakse. Minu jaoks on kindlasti olulised ka arenemis- ja õppimisvõimalused, sest pidevalt tuleb end koolitada, et ajaga kaasas käia. Valdkonnapõhiselt on meil erinevad koolitused, tööga seonduvalt tuleb uute asjade õppimist ette töö käigus, lisaks veel iseseisev õppimine,“ räägib Priit, kellele meeldib kõige rohkem osta maitsestamata värsket liha, kuna sellest toorainest saab valmistada just sellise toidu, mille järgi hetkel isu on. Valmistoodetest meeldivad talle Talleggi tomatišašlõkk ja Rakvere tootevalikust mustikamarinaadis tooted ning snäkid. Priidu sõnul ei ole tal keeruline ka ühildada töö- ja eraelu. „Kuna mulle meeldib lihaga toite teha, jääb see tihti nii pere keskel kui ka sõprade seltsis just minu ülesandeks. Tavaliselt ollakse tulemusega rahul. Vabal ajal meeldib mulle väljas liikuda, käia matkamas ja reisimas, muidugi mõnikord ka niisama vedeleda. Ja loomulikult köögis uusi asju katsetada ning õnnestumise korral seda ka teistele pakkuda.“
