Kanalihaekspert selgitab: kas värske kanaliha tuleks enne tarvitamist alati üle pesta? Milline maitseaine sobib kanale kõige paremini?

11. august 2021

Annely Kallaste (48) on Talleggis töötanud juba 25 aastat ning juhib tootmisüksuses lihalõikust ja pakkimist. Naine, kelle päevad mööduvad kanalihaga toimetades tunnistab, lihast temal isu täis veel saanud ei ole ja kanaga koduköögis toimetamiseks on tal jagada mitmeidki häid nippe. Lisaks tuletab ta meelde, mis on see suur viga, millega kodukokad hea kanafilee ära rikuvad.

Annely alustas oma karjääri Talleggis, tollase nimega Tallinna Linnuvabrikus päris algusest, kui linnuvabrikusse otsiti lihamüüjat. Annely, kel parasjagu oli tööd vaja, otsustas proovida ja saigi ametisse. Naine tunnistab, et tegelikult olid tal hoopis teised plaanid — tahtis minna saksa keelt õppima, aga konkurss oli nii tihe, et jalga ukse vahele ei saanud ja nii tuli leida viis raha teenimiseks ja enda ära elatamiseks. Müügitöö meeldis talle väga, kuigi alguses oli pisut hirm naha vahel — nii palju erinevaid inimesi käib päeva jooksul poes, kuidas ometi nende kõigiga suhelda, mida öelda? Ja kuidas selle lihaga siis toimetama ikkagi peaks? Kaaluja ametis oli esialgu üht-teist õppida küll. Õnneks läks sisse elamine kiiresti ja naine hakkas müügitööd sedavõrd nautima, et jäi kanaliha müüma lausa kümneks aastaks. Sealt edasi pakuti talle kui juba kogenud ja ennast tõestanud töötajale ametit Tabasalu tootmiskeskuses, esialgu tööjuhi abina ja viimased seitse aastat on Annely Talleggi tootmisüksuse lihalõikuse- ja pakkimise tööjuht. Pikk ja keeruline ametinimi tähendab seda, et tema vastutab selle eest, et tapamajast tulnud värske liha saaks korrektselt lõigatud ja pakitud ning vastavalt tellimustele korrektselt ja õigeaegselt täidetud.

Tootmistöö ei sobi kõigile

Annely tunnistab, et kuigi talle endale lihaga igapäevaselt toimetamine väga meeldib, ei ole see töö just paljudele mokkamööda. „Noored eelistavad tootmistöö asemel töötada spetsialistidena, nad liiguvad kiiresti edasi. Liinitöö kõigile ei sobi ja rutiiniga võib olla raske harjuda. Siin on vaja pingetaluvust ja füüsilist vastupidavust. Samas on tänu töö omapärale kerelihased tugevad ja keha kannatab füüsilist koormust väga hästi. Veel üks asi, mis võib olla keeruline, on see, et tootmisruumides on üsna jahe, et liha säiliks — meie ruumis 10 ja pakkimises 8 kraadi. Aga sel suvel on siin just olnud mõnus,” ütleb ta.

Ei saa mööda vaadata ka faktist, et toorest liha ei kannata mõned inimesed lihtsalt välja. Kas sul endal ei olnud algul keeruline harjuda mõttega, et alles olid need linnukesed elus ja nüüd… „Mul endal pole kanu olnud, aga vanaisa pidas küll. Kanad on toredad, aga kuked ei ole küll nii toredad. Mäletan lapsepõlvest, kuidas üks kukk ajas nooremat venda taga ja hakkas püksisäärest kinni. Nägin juba lapsena, kuidas kana pandi paku peale, pea võeti maha, pärast natuke siputas ja… minu jaoks ei ole see nii kole, täiesti loomulik elu käik. Saan aru sellest, et oma kana võib-olla tõesti on natuke kahju süüa, kui oled teda ise kasvatanud ja talle nime pannud,“ räägib ta.

Lihast isu veel täis ei saa

Ja veganiks ei ole Annelyl mingit plaani hakata. „Nad ei saa mind ümber veenda. Me ei saa kõik olla veganid, meil on vaja lihast saada toitaineid ja vitamiine, inimorganismile, eriti lastele on lihasöömine vajalik. Mina arvan küll, et meie tervis kannataks, kui me jätaks kõik lihasöömise maha,” kinnitab ta, et hoolimata iga päev liha keskel olemisest ei saa temal küll kanalihast veel isu täis. Ka loomaõiguslastele võib ta rahuliku südamega kinnitada, et lindude heaolu on linnufarmis väga oluline — neile on tagatud mugavad elutingimused ja piisav ruum liikumiseks. Kasutusel on heaolukaamerad, mille abil lindude elu-olu jälgida, puhas joogivesi on alati kättesaadav ning lindudega tegelevad väljaõppinud talitajad, kes pakuvad inimlikku hoolitsust mitmeid kordi päevas.

Nipid ja nõksud

Mida koduköögis kanalihaga valesti tehakse?

Kõige suurem viga on üle küpsetamine. Kanaliha on hästi õrn ja seda tuleb töödelda keskmisel temperatuuril. Kindlasti ei tohiks kanafileed panna pannile maksimumkuumusele kärssama, siis saad tulemuseks üleküpsenud saepurumaitselise lihatüki. Kanafileed tuleks küpsetada kaane all ja parajal temperatuuril, et liha jääks õrn ja mahlane. Kui tahad siiski kiiresti praadida, siis 2 minutit ühelt ja 2 teiselt poolt ning õhuke kanafilee saab selle ajaga kenasti küpseks. Annelyle meeldib ahjukana teha küpsetuskotis, mis on kõige lollikindlam viis küpsetada nii tervet kana kui kanalihatükke. 180 kraadi juures 40-50 minutit küpsetamist ja kana on valmis. Kana ei ole vaja üle maitsestada. Annely lemmikud on kõige lihtsamad sool ja pipar ja rohkem polegi midagi vaja lisada. Ahjukana sisse pistab naine aeg-ajalt hapukaid õunu või ploome. Grillimiseks sobib kõige paremini jogurtimarinaad. Sega kokku maitsestamata jogurt, till petersell, sool ja pipar, pane kanafileed eelmisel õhtul marinaadi ja järgmisel õhtul saad vaimustava grillroa. Grillitud ja praetud kana lisandiks armastab Annely pere üle kõige toorsalatit — hiina kapsas, tomat, kurk, natuke fetajuustu. Ahjukana kõrvale teeb ta krõbedaid ahjukartuleid — koorib ja tükeldab kartulid, puistab õli, soola ja pipraga üle ja küpsetab ahjus 180 kraadi juures umbes 40-45 minutit. Kanaliha tuleb hoida külmkapi temperatuuril, pikalt toatemperatuuril seismist see ei kannata. Kui näed, et ostetud kanaliha enne realiseerimistähtaega ära ei tarbi, pane see sügavkülma — saad seda hiljem tarvitada. Realiseerimisaja ületanud kanaliha Annely süüa ei soovita. Riknema hakanud kanaliha muutub pealt libedaks ja hallikaks ja talle tekib juurde spetsiifiline ja mitte eriti meeldiv lõhn. Kanaliha peab olema ilus roosa ja nahk ilusasti värske, siis sobib ta söögiks hästi. Kas kanaliha tuleb enne tarvitamist üle pesta? Annely ütleb, et tema peseb alati üle importkanaliha, sest ta teab, kui paljude käte vahelt lihatükid käinud on ning ei julge usaldada teiste vabrikute hügieenitingimusi. Enda toodanguga tal seda muret ei ole, sest teab, et tooraine on puhas ja saastumisohtu pole. Kana loputab ta üle külma veega, patsutab salvrätiga puhtaks ja alles siis asub maitsestama.