Sul läheb vaja | |
---|---|
Põhi: | |
100 g | spelta- või nisujahu |
100 g | täisterakaerajahu |
100 g | külma võid |
1 tl | veiniäädikat |
1 tl | soola |
2-3 sl | külma vett |
Täidis: | |
100 g | Suitsukana kintsuliha |
1 | punane sibul |
100 g | metsaseeni |
1 | küüslauguküüs |
50 g | röstitud või keedetud peeti |
50 g | kõrvitsat |
3 | muna |
150 g | toasooja toorjuustu |
1 tl | Dijoni sinepit |
1 sl | hakitud rosmariini- või tüümianilehti |
1 sl | pohli |
1 tl | õli |
Kui sügisande kipub kappi korraga liiga palju kogunema, on mõistlik ahju pista üks värviline pirukas. Suitsukana annab pirukale palju maitset, seetõttu saab peale seente kasutada tugevama iseloomuga köögivilju ja tavapärane juust sootuks välja jätta.
Haki põhja koostisained noaga ühtlaseks (või kasuta köögikombaini), keera tainas toidukilesse ja jäta vähemalt 30 minutiks külmkappi. Rulli tainas lahti 0,5 cm paksuselt ja kata tainaga lahtikäiva pirukavormi põhi ja küljed. Võid jätta tainaääred esialgu kergelt üle vormi serva ja tasandada hiljem, sest küpsedes võib tainas tõmbuda kokku ja ääred jääda ebaühtlased.
Kui tainas on vormis, toksi kahvliga põhi kergelt auguliseks, nii küpseb see ühtlasemalt läbi. Laota tainale küpsetuspaber koos küpsetuskuulidega (võid paberi katta ka kuumust mitte kartvate kuivainetega, nagu riis või kuivatatud kaunviljad) ning küpseta 200kraadises ahjus 15 minutit. Võta küpsetuspaber koos kuulidega ära ja küpseta veel 10 minutit, kuni tainas on jumekas.
Täidise valmistamiseks lõika kooritud sibul kaheksaks sektoriks, puhasta ja tükelda seened, haki küüslauk ja tükelda peet-kõrvits. Kuumuta pannil õlis sibulasektorid kuldpruuniks ja tõsta kõrvale. Prae kergelt läbi ka seened koos küüslaugu ja rosmariini või tüümianiga. Klopi munad toorjuustu ja sinepiga läbi ning maitsesta soola-pipraga. Lao köögiviljad, tükeldatud suitsukana, pohlad ja seened küpsenud tainale ning vala peale munasegu. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kate on hüübinud. Lase enne serveerimist peaaegu täielikult jahtuda.
Retsept ja foto: Britt Paju
Lia Virkus ja Britt Paju, retseptiraamat “Kana 50 imemaitsval moel”