Kana-tomati quiche

8
Retsept: Britt Paju, Foto: Britt Paju

Koostisosad

Põhi:
100 g võid
1 muna
3 dl jahu
0,5 tl soola
1-2 sl vett
Täidis:
300 g Eestimaine broileririnnafilee
3 sl päikesekuivatatud tomatite pestot
5 muna
2 dl vahukoort
300 g tomateid
100 g mozzarellat
1 küüslauguküüs
1 sl värskeid tüümianilehti
Soola, pipart

Valmistamine

Pirukapõhja valmistamiseks sega köögikombaini tainakonksu abil kokku tükeldatud või ja ülejäänud koostisosad või haki need noa abil segamini ning töötle käte abil ühtlaseks tainaks. Vooderda ca 24 cm läbimõõduga keraamilise või hoopis lahti käiva koogivormi põhi ja ääred tainaga. Torgi põhi kahvliga kergelt auklikuks, kata küpsetuspaberiga ja see omakorda küpsetuskuulidega või kuivatatud ubade, herneste  või riisiga, mis tainale raskuseks jääb ning küpseta 200-kraadise ahju alumises osas 10 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta ilma selleta veel u 5-10 minutit. Lõika kanafilee suupärasteks tükkideks ja maitsesta kergelt soola-pipraga. Pruunista kergelt pannil nii 5 minuti jooksul, tõsta tulelt ja sega seejärel pestoga. Lase veidi jahtuda. Klopi munad soola ja koorega ühtlaseks, lisa riivitud juust, hakitud või küüslaugupressi abil purustatud küüslauguküüs ja tüümian. Viiluta tomatid ja kata nendest pooltega tainapõhi, lisa kanatükid koos pestose pannivedelikuga ja tõsta peale ülejäänud tomatid. Kalla üle muna-juustuseguga ja küpseta 180-kraadises ahjus u 30-40 minutit, kuni täidis on jumekas ja hüübinud. Lase pirukal vähemalt paar tundi jahtuda, et täidis jõuaks taheneda, kuid võid seda serveerida ka külmalt.

 

  • Kui soovid piruka lihtsamalt valmis saada võid taina ka eelküpsetamata täidisega katta – kasuta sel juhul 200-kraadist ahjukuumust ja hoia pirukas kindlasti ülalt-alt kuumust kasutades alumisel siinil. Eelküpsetamine aitab aga tainapõhjal paremini läbi küpseda ja krõbedamaks saada.
  • Pirukapõhja saad muuta huvitavamaks, kui lisad sellele näiteks 0,5 tl kuivatatud tüümiani või asendad 1 dl jahu täistera- või toortatrajahuga.
  • Võid kasutada ka mozzarellakirsse – riivi neist enamus ja poolita mõned, et saada pirukale kenad heledad laigud ja juustused ampsud.
  • Põneva välimusega piruka saad, kui jätad viilutamise juures mõnel tomatil varreosa eemaldamata ja suskad need viilud kaunistuseks pirukale alles peale ülejäänud täidise lisamist.