Retseptid

Apelsini ja rosmariinimarinaadis ahjukana krõbedate kartulite ja jõhvikakastmega

Koostisosad

Sul läheb vaja
1 Eestimaine broiler
1 apelsini mahl ja riivitud koor
1 sl Dijoni sinepit
1 sl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 sl hakitud rosmariinilehti
3 sl oliiviõli
Lisaks:
0,5 apelsini
1 sidrun
2 rosmariinioksa
1 sl mett
Ahjukartulid:
1,5 kg kartuleid
1 sl oliiviõli
rosmariinilehti
1 küüslauguküüs
soola, pipart
Jõhvikakaste:
120 g (külmutatud) jõhvikaid
1 dl vett
0,5 apelsini mahl
1 rosmariinioks
3-5 sl mett

Valmistamine

Sega kokku marinaadi koostisained: apelsinimahl ja –koor, sinep, sool, pipar, hakitud rosmariinilehed ja oliiviõli. Võta u 0,5 dl marinaadi ja pane väiksemasse purki hoiule, ülejäänud marinaad vala kanale ja hõõru korralikult kokku nii välimine pind kui sisemus. Kata kauss köögikilega ning jäta üle öö külmikusse maitsestuma. Tõsta kana u 1 h enne ahju pistmist toatemperatuurile ja võta marinaadist välja. Pista kana kõhuõõnde rosmariinioksad ja tükeldatud apelsin ja sidrun. Seo kana jalad kööginööriga kokku ja pane kana 180-kraadisesse ahju 1h ja 20 minutiks küpsema. Sega mesi varutud 0,5 dl marinaadiga ja kui küpsemisaja lõpuni on jäänud u 30 minutit, pintselda kana paar korda sellega üle. Valmis kanal lase u 10 minutit enne lahti lõikamist fooliumi all puhata, siis ei jookse lihamahlad välja ja maitse jääb mahlasem.

 

Ahjukartulite valmistamiseks koori kartulid ja lõika neljaks. Vala kartulitükid keeva veega potti, nii et kartulid oleksid aetud, maitsesta soolaga ning keeda u 10 minutit. Kurna ja vala ahjupannile. Lisa poolitatud, koorimata küüslauguküüs ja ülejäänud koostisained ning sega. Küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kartulid on kuldpruunid. Viimase 10 minuti jooksul võid kuumust tõsta 200-kraadini, et pruunistumist kiirendada.

Jõhvikakastme valmistamiseks vala kõik koostisained väiksemasse potti ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase u 10minutit podiseda, kuni jõhvikad on purunenud ja pehmed. Lase kastmel jahtuda.

 

Serveeri kana koos kartulitega, lisa soovi korral kaunistuseks apelsinviile ja rosmariinioksi. Paku kõrvale jõhvikakastet.

 

Retsept ja foto: Britt Paju

4 inimest
Seotud tooted